Toyota Kata Lean Management Training

Deze training is gebaseerd op het boek 'Toyota Kata door Mike Rother'. Mike Rother heeft onderzocht waarom Lean bij Toyota zo succesvol is en waarom andere 'grote' organisaties het Lean succes niet kunnen vasthouden. Op basis van een zes jaar durend onderzoek over Lean management en leiderschap bij Toyota, is de conclusie getrokken dat de Japanners 'het verschil maken' op twee specifieke gedragsroutines. Namelijk de zogeheten Verbeter Kata (letterlijk vertaald betekent dit 'manier van dingen doen') en het dagelijks gebruiken van deze routines, Coaching Kata. Deze twee stappen creëren een cultuur van blijvend verbeteren.

Een korte toelichting:

 1. De Verbeter Kata - een herhaalde routine om doeltoestanden te realiseren, door stap voor stap obstakels te benoemen om ze daarna op te lossen. Waarbij je niet alleen leert van deze obstakels maar per keer een stap dichter bij je doeltoestand komt.
 2. De Coaching Kata - een patroon om medewerkers en management de Verbeter Kata te leren zodat de Toyota Kata de manier van informatie delen wordt. Zo spreekt de organisatie niet alleen dezelfde taal op alle niveaus, het versnelt tevens de verbetering. Je weet immers welke vragen er gesteld gaan worden, grote verrassingen zijn niet meer aan de orde.

Deze training is geschikt voor:

Iedereen die effectief en op transparant wijze doelen wil halen. Zeker interessant voor organisaties die een continue verbetercultuur en Lean Leiderschap ambiëren of toe zijn aan de volgende fase met Lean. Deze training stelt u als veranderaar/leider in staat doelgericht aantoonbare resultaten te boeken.

 • Managers die effectief doelen willen halen
 • Lean Six Sigma specialisten
 • Projectleiders

Wat levert deze training u op?

 • U weet wat Lean is
 • U kent de KATA techniek en kan deze toepassen
 • U leert hoe u verbeter/business doelen vertaalt naar visuele KPI's op verschillende niveaus
 • U kunt proces en inhoud scheiden om de KATA effectief te doorlopen
 • U leert een prestatie- en verbeterdialoog op het proces te voeren door inzicht, hulp en feedback te geven
 • U leert effectiever en duidelijker aan- en bij te sturen indien het beoogde resultaat niet gehaald wordt.

Inhoud Training

In deze Toyota Kata training leert u alles wat u moet weten om met behulp van KATA versneld de business doelen van uw organisatie te behalen.. De volgende onderwerpen komen aan de orde:

 • Vertaling van lange termijn doelen naar korte termijn doelen Verschillende Lean tools om het werk efficiënter te maken
 • KATA coachings technieken die nodig zijn om uw team continue laten verbeteren
 • Communicatie, incl. de verbale en non-verbale aspecten, om effectief te kunnen verbeteren
 • Het voeren van een effectieve prestatie- en verbeterdialoog op het proces

Tijdens de training gaat u vooral 'leren door te doen': Korte theoretische modellen en methoden worden afgewisseld met oefeningen en rollenspellen. Aan de hand van verschillende praktijkcases verzamelt u tips en gereedschappen die u helpen om KATA coach te worden. 

Duur van de training

2 dagen, verspreid over een periode van 2 maanden.

Inschrijven

Deze training kan op maat gemaakt worden en is momenteel alleen beschikbaar als incompanytraining.
Wilt u zich inschrijven of heeft u behoefte aan meer informatie? Neem vrijblijvend contact met ons op.

Terug